Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Απολογισμός τριών χρόνων


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΣΤΥΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
2008-2010


Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Στύρων Ευβοίας έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας.
 Στο δύσκολο έργο μας αρωγοί στάθηκαν οι συμπολίτες μας, ο Δήμος Στυρέων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία  Ευβοίας, η Πολιτική Προστασία, η Αστυνομία, και το Λιμενικό Σώμα. 
Τα τρία αυτά χρόνια προσπαθήσαμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη τεχνογνωσία γύρω από το αντικείμενο μας. Την πυρόσβεση. Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάσθηκε πολύς χρόνος. Κλέβοντας ώρες από την εργασία μας την οικογένεια, την προσωπική μας ζωή, ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή να παρακολουθούμε σεμινάρια πυροπροστασίας και πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ειδικά από τα Κλιμάκια του Αλιβερίου και της Καρύστου.
 Τους οφείλουμε πολλά γιατί μας μετέδωσαν τεχνογνωσία και όχι μόνο.

Παρακολουθήσαμε σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τους Γιατρούς του Κόσμου.
Από την LAFARGE-ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια Πυρόσβεσης και προστασίας προσωπικού και οχημάτων από Γάλλους Δασολόγους και την Πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδος. Συμμετείχαμε σε κοινή άσκηση πυρόσβεσης με Εθελοντικούς Συλλόγους από την Εύβοια υπό την επίβλεψη του Διοικητού και ανώτατων αξιωματικών της ΠΥ Χαλκίδας.. Είμαστε μέλη της Πολιτικής Προστασίας Ευβοίας
Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου συμμετείχε σε ημερίδες για το περιβάλλον που διοργάνωσε το WWF ΕΛΛΑΣ με το οποίο έχουμε συνεργασία και μας προμηθεύει βιβλία με θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια , την κλιματική αλλαγή την διαχείριση φυσικών πόρων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε με μικρά βήματα δανειστική βιβλιοθήκη.

Το 2008  την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του Συλλόγου πήραμε μέρος σε πενήντα δύο περιστατικά πυρκαγιάς στον Δήμο μας αλλά και εκτός των ορίων αυτού. Από αυτές τις πυρκαγιές οι τέσσερις ήταν πολύ σοβαρές με συμμετοχή πολλών  οχημάτων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και εναέριων μέσων.
Εκτός όμως από τις πυρκαγιές είχαμε κι άλλες δραστηριότητες στα πλαίσια της πρόληψης. Καθαρισμός της οδού Ν. Στύρων Τσακαίων από τα σκουπίδια και αποψίλωση από τα ξερά χόρτα της κεντρικής αρτηρίας Αλιβερίου Καρύστου στον κόμβο των Τσακαίων.

Προσφορά βοήθειας σε δύο περιπτώσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων.
Στις 17-11-2008 νταλίκα ξέφυγε της πορείας της και έκλεισε τον δρόμο Ν. Στύρων Τσακαίων. Μέλη του Συλλόγου μας μαζί με την Αστυνομία έκλεισε τον δρόμο για μιάμιση ώρα και απεγκλώβισαν την νταλίκα με την βοήθεια γερανού.
Στις 10-11-2008 και ώρα 12,15 στον δρόμο Τσακαίων Ν. Στύρων φορτηγό ξέφυγε από την πορεία του ανετράπη και διελύθη. Η Αστυνομία και οι Εθελοντές απεκατέστησαν   την κυκλοφορία μετά από επτά ώρες.

Το έτος 2009 επιχειρήσαμε σε είκοσι έξι περιστατικά πυρκαγιάς.
Εκτός από της πυρκαγιές στην ύπαιθρο καταλυτική ήταν η ταχεία επέμβαση της Ομάδας Κρούσης  σε οικία στα Νέα Στύρα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην κουζίνα από ξεχασμένο τηγάνι και πήρε γρήγορα διαστάσεις
Η ομάδα πυρόσβεσης είναι εκπαιδευμένη σε δασικές πυρκαγιές και όχι σε αστικές, επίσης δεν διαθέτει τον ειδικό εξοπλισμό( πυρίμαχες στολές και φιάλες οξυγόνου), και το σημαντικότερο είναι ότι  δεν έχει καμία εμπειρία  σε πυρκαγιές κλειστών χώρων που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Παρ΄ όλα αυτά έδρασε με γνώμονα την λογική και μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να περιορίσει την φωτιά στον χώρο της κουζίνας  έτσι ώστε να μη επεκταθεί στο υπόλοιπο σπίτι. Ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση.

Το έτος 2010 λάβαμε σαράντα έξι κλήσεις  και είχαμε είκοσι οκτώ περιστατικά πυρκαγιάς. Από αυτές αναφέρουμε μία η οποία χαρακτηρίσθηκε από την Π.Υ  πολύ επικίνδυνη. Την 1-12-2010 πυρκαγιά ξέσπασε στα Στύρα μέσα στο χωριό από καύση ξερών χόρτων. Η φωτιά ξέφυγε από τον δυνατό νότιο άνεμο που επικρατούσε με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις και να απειλήσει τα γύρω σπίτια και το ρέμα προς την μεγάλη βρύση. Η άμεση επέμβαση του Συλλόγου με τα δύο πυροσβεστικά οχήματα και δύναμη ένδεκα αντρών απεσόβησε τον κίνδυνο. Έκαψε ένα στρέμμα.
Εκτός όμως από την  πυρόσβεση η προσφορά του Συλλόγου συνεχίστηκε και σε περιστατικά έρευνας, διάσωσης και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.
Την 1-10-2010 στον δρόμο των Κουβελών από την κακοκαιρία έπεσαν δύο δέντρα με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Άμεση ήταν η επέμβαση του Συλλόγου και ο καθαρισμός του δρόμου.
Την 25-1-2010  και την 29-1-2010 έγινε κατολίσθηση στον κεντρικό δρόμο Ν. Στύρων – Στύρων με αποτέλεσμα να περιορισθεί η κυκλοφορία στην μία λωρίδα. Ο Σύλλογος με τα δύο οχήματα διευκόλυνε την κυκλοφορία  και έπλυνε το οδόστρωμα το οποίο είχε γίνει ολισθηρό από τα χώματα ρίχνοντας έξι τόνους νερό.
Την 20-6-2010 ζητήθηκε η συνδρομή του Συλλόγου μας από την Π.Υ Καρύστου και την Αστυνομία για την εξαφάνιση του Δ. Πολυχρονίου. Συμμετείχαμε με δύναμη έξι ανδρών στις έρευνες διάρκειας δεκαοκτώ ωρών στην περιοχή Κούρθα.
Επίσης στις 13-10-2010 ζητήθηκε και πάλι από την Αστυνομία να συμμετάσχουμε στις έρευνες για εξαφάνιση ατόμου από την περιοχή Α. Δημητρίου Δύστου.
 Ο Σύλλογος με έξι άτομα πήρε μέρος στις έρευνες μαζί με την Πυροσβεστική υπηρεσία, την ΕΜΑΚ. και την Αστυνομία υπό την εποπτεία του Αστυνομικού Διευθυντού Ευβοίας.


Τον Δεκέμβριο 13-12-2010 ισχυρή χιονόπτωση έπληξε τα Στύρα. Ο Σύλλογος απεγκλώβησε οκτώ άτομα τα οποία είχαν αποκλεισθεί απο το χιόνι στην κεντρική αρτηρία στον κόμβο των Τσακαίων. Την επόμενη ημέρα συνέδραμε με κάυσιμα τα εκχιονιστικά μηχανήματα και διευκόλυνε την κυκλοφορία με την Αστυνομία.
Στην διάρκεια των τριών χρόνων προσφέραμε βοήθεια πυρόσβεσης δέκα τέσσερις φορές στους Δήμους Δυστίων, Μαρμαρίου και Καρύστου.

Όλα τα περιστατικά πυρκαγιών και λοιπών δράσεων καταγράφονται στο αρχείο του Συλλόγου, πιστοποιούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο τέλος κάθε χρονιάς αποστέλλονται στον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Ευβοίας.

Πρόληψη πυρκαγιών.
Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι τόσο την ημέρα όσο και κατά την διάρκεια της νύκτας τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποιούν περιπολίες με τα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και με ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει και προσωπικά έξοδα. Επίσης πραγματοποιούνται πυροφυλάξεις από το πυροφυλάκιο στον κόμβο των Τσακαίων. Με την καινούργια αντιπυρική περίοδο θα λειτουργήσει και δεύτερο πυροφυλάκιο.
Το καλοκαίρι του 2010 στα πλαίσια της πρόληψης ο Σύλλογος κυκλοφόρησε φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα για τις φωτιές.
Μοιράστηκαν 5000 φυλλάδια από τα πρακτορεία των Φέρυ Μποουτ στο λιμάνι της Αγ, Μαρίνας.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν αποκτήσαμε εμπειρίες και γνώσεις.
Με την βοήθεια την δική σας συνεχίζουμε να προσφέρουμε κοινωνικό έργο γιατί ο Εθελοντισμός είναι προσφορά και μας έχει γίνει βαθιά συνείδηση

                                              
Σας ευχαριστούμε θερμά.
  Για το Δ.Σ
Ο πρόεδρος
                                              Μιχάλης Καλαλούγκας
                                                                                                       

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου